Grass-roofed housing estate "Laher Wiesen" in Hanover


30659 Hanover-BothfeldPlanning: Bookhoff und Rentrop, 69 flats, very high share of own work, grass roof, construction costs: 550 Euro/m² (without own work share), total construction costs: 950 Euro/m², occupation: 1984 to 1987

Street In the meadow kamp
Building type(s) Settlement with two-storey single-family terraced houses (partly with rear houses) in row construction as new building
Form(s) of Ownership: Owner-occupied houses; rear houses partly rented. Residents' group, organized as GbR
Location: Situated on the outskirts of the district Bothfeld in the northeast of Hanover, which is characterised by various residential buildings.
Size (WE) 69 (plus potentially 28 in the rear buildings)
Residents approx. 350
Project development
The starting point was the construction of the Free Waldorf School to the east; some of those involved there wanted to build nearby themselves ("unity of living-learning-working"), and a community of builders was quickly formed. The architect of the Waldorf School, Rentrop, and the previous head of "special planning" in the town planning office, Boockhoff, formed an office and began an intensive residents' process for this project. Because of the "self-help" (cooperation in construction) sought by the residents, three "self-help teachers" were hired to prepare instructions for use and provide practical assistance.
Completion 1984/85

Photo gallery 2020


View all 16 photos >>

Photo gallery 2004


View all 4 photos >>
Urban planning
The settlement is accessed by a slightly offset road in east-west direction, from which to both sides, south and north, residential streets with 9- 11 houses each depart. The rows of houses are oriented east-west; the spectacular thing, also visible from the street, is the lush grass roof landscape, which takes on a slightly hilly character.
GFZ : 0,7
Architecture
terraced houses (7- 8 m wide) and garden courtyard houses (approx. 10 m wide), living areas from 60- 220 sqm (# 17)
no cellars, instead storage rooms in the entrance area and closet rooms inside the apartments
Ecology
Floor Space-saving construction; partial flexibility of use of the houses (rear houses). Reduction of all development areas (fire brigade, refuse collection, parking spaces).
Waste/water Drinking water protection, infiltration of rainwater
Waste Composting, waste prevention
Energy Winter gardens, passive solar energy, energy saving, transparent consumption billing; several central heating systems
Building materials / Building biology Environmentally friendly building materials; wooden facades; chemically untreated wood, natural-based paints

Bricked bulkheads (bricks) as partition walls between the houses, prefabricated wooden panels for the outer walls and inside; gable outer walls additionally clinkered, because the bricks of the walls are not frost-proof - cheap production from the former GDR ! (# 31)

Traffic Car-free residential roads
Parking spaces on the access road, partly carports/garages
The main access road is heavily trafficked due to the access function to the Waldorf Kindergarten, therefore it is extended, but swung to calm the traffic.
Outdoor facilities Natural open space design; grass roofs, little sealed surfaces.
Partly garden courtyard houses with small gardens, as well as small terraced house gardens
Climate Pleasant indoor climate (climate buffer through grass roofs), protection of microclimate, indoor climate
Construction costs 1000 Euro / sqm living space (# 18) [construction costs 1985, converted into Euro; without taking inflation into account]. Residents' own construction 15 % of pure construction costs (# 18)
Total construction cost 930 euros / sqm net floor area (# 31)All pipes (water, sewage, electricity, telephone, heating lines) run in channels through the rows of houses; access roads therefore without underlying pipes, they can therefore be designed "in a cheap and ecological way, without asphalt, without paving, without drainage: 'economical, free and green' ". (# 18)
No basement
Notes One of the early, larger owner-occupied housing estates of ecological construction, ecological concept with economical use of technology. At the time it was built, it was a sensational and widely publicized ecological project with grass roofs according to the "Minke" system (clay construction professor from Kassel); also an impressive complex because of its size.
Contact Architecture: Boockhoff & Rentrop, Hanover
City Planning Office Hanover 0511/168 - 4474
Links www.haz.de/...Grasdachsiedlung ...becomes-30... (May 2014)
Sources
  • Johann Hartl/Eun-Heui Lee: Ökosiedlungen in Deutschland. A guide to realized, ecologically oriented housing estates in Germany 1980- 2002. Seoul / Berlin, 2003. German CD edition, Ottobrunn 2004.
  • db 1/2004: ...getting on in years: Laher Wiesen" housing estate in Hanover, 1984/1985
  • Documentation of the Conference of the Austrian Housing Federation in Vienna, 1993, p. 8
  • Transcript of Seminar "Ecological Settlement Construction in the FRG" Work of the UNI/GHS Essen 1989
  • Bookhoff, Hermann; Rentrop, Helmut 1985: Am Stadtrand - verdichtetes selbstbestimmtes Wohnen. Hannover Bothfeld - Settlement Laher Wiesen - new village? In: Baumeister H.9, 46-53
  • Jessen, Johann; Schwenzer, Holger 1987: Project "Urban experience - urban design" building blocks for human ecology. Study Letter 3: Urban Life: Basic conditions and model conceptions Part 2: Future-oriented settlements. University of Oldenburg, Urban Research Group, Ms.
  • Sack, Manfred 1984: Glück unter Gras. Save with fun, build with pleasure: the award-winning Laher Wiesen housing estate in Hanover. In: Die Zeit No. 44 (26.10.)
On the aerial photo e.g. at GoogleMaps the grass roofs can be seen well:
Larger map view


Last Updated: 25 March 2021

Similar projects on sdg21:
All project/s of the planning office: Boockhoff & Rentrop; Urban region: Hanover and surrounding area; Country: Germany; Characteristics: 01 - 02 Floors, Single-family house, Terraced house, Eco-settlement; Thematic: Green roofs, Own contribution, Common areas, Historical projects from 1980, NaWaRohs, Rainwater infiltration, Free of parking spaces, Winter garden / Glass house